Weblap design

A weblap design fő célja az, hogy biztosítsa a felhasználó számára az optimális, pozitív élményt. A weboldalnak vagy applikációnak könnyen használhatónak, intuitívnak és kellemesnek kell lennie a felhasználók számára. A jó weblap design segíti a látogatókat abban, hogy gyorsan és hatékonyan elérjék a keresett információkat vagy szolgáltatásokat, továbbá segít kialakítani a márkahűséget, hogy szívesebben térjenek vissza a weboldalra, vagy alkalmazásra.

A weblap design kulcsfontosságú részei

Arculat

A logó, betűtípus és színek kiválasztása a UX/UI tervezés előtt kulcsfontosságú, mivel ezek meghatározzák az alkalmazás vagy weboldal vizuális identitását. Ezek az elemek összehangolják a márkaazonosságot és segítik az egységes megjelenést. A logó azonnali márkaazonosítást tesz lehetővé úgy, hogy kitűnjön a versenytársak közül. A megfelelő színek érzelmi hatást keltenek, a betűtípus kiválasztása pedig növeli az olvashatóságot. Az átgondolt választások növelik a márkafelismerést és segítik az emlékezetességet, ezért mielőtt belevágunk, fontos, hogy megismerjük az elképzeléseidet, céljaidat az arculattal kapcsolatban.

UX - Az Élmény

A UX (User Experience) design arra összpontosít, hogy a felhasználók hogyan tapasztalják meg és használják a weboldalt vagy az alkalmazást. Egy jó UX design segít egyszerűvé tenni a felhasználói interakciót, minimalizálni a felhasználói hibákat és biztosítani egy kellemes, hatékony élményt. Ezáltal növeli az elégedettséget és a hűséget, mivel a felhasználók könnyen megtalálhatják és használhatják a keresett információkat vagy szolgáltatásokat.

UI - A Felület

A UI (User Interface) design a felhasználói élményt támogatja egy esztétikus, könnyen értelmezhető és intuitív felület kialakításával. Segít a felhasználóknak abban, hogy jól tájékozódjanak az oldalon, segít könnyen megtalálni a számukra hasznos információkat, és ezen felül a funkciók használata is átlátható. Egy szimpatikus UI design-ra nem csak jó ránézni, hanem az ott töltött idő is kellemes és nyugodt érzést kelt a felhasználóban.

Tervezési folyamat

1.

Arculat kialakítása - konzultáció

Az arculat kialakítása során konzultációra van szükség, hogy megértsük az elképzelésedet, céljaidat a megbízással kapcsolatban. Ebben a fázisban kerülnek kialakításra a színek, betűtípus és a logó. Ezek fogják meghatározni a brandet és a felhasználói élményt.
2.

Wireframe

A wireframe vagy más néven drótváz egy egyszerű vázlatként szolgál az oldal, vagy alkalmazás felépítéséről. Ez a fázis segít abban, hogy előzetesen vizualizáljuk az elrendezést, a navigációt és a funkciókat, mielőtt a részletesebb tervezési munkához kezdenénk. Ebben a részben a megbízóval és fejlesztővel közösen nézzük át a design szerkezetét, hogy ezt követően minél gördülékenyebben haladhassanak tovább.
3.

UX tesztelés

A tesztelés során felmérjük, hogy az eddig felépített wireframe alapján mennyire felhasználóbarát az oldal vagy az alkalmazás. A tesztelés során kapott felhasználói visszajelzések segítenek bennünket abban, hogy a weboldal vagy alkalmazás felépítése optimalizált legyen, ezzel is megkönnyítve annak használatát.
4.

Végleges design

Ebben a fázisban részletesebben kidolgozásra kerülnek a vizuális elemek, beleértve a részletes grafikákat, színeket és ikonokat. Ennek a folyamatnak a részeként történik a UX tesztelés során kapott visszajelzések által történő finomhangolás is.
5.

Design átadása a fejlesztő részére

Miután a design elkészült, az ezzel kapcsolatos fájlok megosztásra kerülnek a fejlesztőkkel. Ezek tartalmazzák az összes szükséges információt, amelyek alapján a fejlesztők el tudják kezdeni a weboldal vagy az applikáció lefeljesztését.

Legyen digitális szolgáltatásod naprakész és felhasználóbarát!

Készen állsz arra, hogy weboldalad vagy applikációd megfeleljen a felhasználók legmagasabb elvárásainak?
suggestionImg